Rond een groot bezoekerscentrum loopt het ontdekkingspad van 1,5 kilo meter, waar je even afdaalt om door dubbeldik glas als een snorkelaar door het water te kijken en even later klim je via een hoge loopbrug langs de boomtoppen. De Millerper tuis tuin, een poëtische tuin, leidt je naar de gewoontes van onze voorouders. OBSERVATIEHUT Het is een paar treden omhoog naar de observatiehut waar je door de verrekijker ziet hoe de witte reiger met grote stappen door het kniehoge water trippelt en pats! daar schiet zijn snavel het water in en een paar seconden later verdwijnt een flinke vis gulzig naar binnen. Een geweldig schouwspel, een half uur langer wachten om het nog een keer te mogen zien, is vanaf deze plek zo om. Wie de hele nacht de tijd heeft, kan zelfs een eindje verderop een onvergetelijke overnachting beleven in een sphair, waar je in een soort opblaaskoepel aan de steiger de sterrenhemel vanaf het bed kunt zien. SMEDERIJEN De echte route begint bij de resten van een oude smederij. Chimay is het land van de smederijen en de ovens. Hier was de eerste industriële expansie van de metaalindustrie die al in de tweede helft van de 15de eeuw in Europa op gang kwam. Met hout en ijzererts beschikte deze streek over enorme rijkdommen. Binnen honderd jaar telde het land van Chimay al 16 smeltovens en 22 smederijen. Maar de vondst van steenkool betekende de doodssteek voor de metaalnijverheid in Chimay. TRAPPISTENABDIJ Deze streek van Chimay is bekend door de trappistenabdij Notre­Dame de Scourmont en natuurlijk de bieren die ze er brouwen. Via een bospad en een pad over een oude spoorlijn gaat het langs een diepe vallei. De route komt uit in Lompret, aangewezen als een van de Mooiste Dorpen van Wallonië. Dit is een mooie rustplek op een terras tegenover de koeien waar de kalmte is neergedaald tussen de burchtruïnes. BROUWERIJ DÉ ATTRactie VAN DIT KASTEEL IS DE 90­JARIGE PRINSES ELISABETH ZELF Deze wandeling behoor je eigenlijk te eindigen in een brouwerij. Dat kan bij Brasserie des Fagnes. ’s Middags zijn de brouwers in deze gerestaureerde brouwerij uit 1858 als een soort scheikundigen hun nieuwe biertjes aan het brouwen, die soms maar twee weken worden geschonken om meteen plaats te maken voor een nieuwe smaak. ’s Avonds zit de brouwerij bomvol met tientallen stelletjes en families met kinderen. De gezellige kakafonie aan de tafels voor de grote bierketels wordt steeds luidruchtiger, naarmate de avond vordert bij het proeven van de bieren die in glazen in houten kratjes worden geserveerd voor, tijdens en na de streekmenu’s. Het is de perfecte afsluiter van een wandel weekend in Chimay. Al blijft het verbazend dat ik geen fiets heb gezien voor de brouwerij, iedereen met de auto terugreed en ik, echt waar, de enige was die de auto liet staan en moest kiezen voor een extra kilometers lange avondwandeling door het platteland naar de B&B. Terwijl talloze gasten fors meer hebben geproefd… Praktische informatie ROUTE Het kortere ontdekkingspad bij Aquascope langs het meer van Virelles is 1,5 kilometer. De entree bedraagt € 7,50. De langere route is 7 kilometer en duurt 3 uur. Meer informatie: www.aquascope.be. Kaarten: Chimay (Est) ­ Couvin Nr 57/7­8. De route is beschreven in het boekje Wandeltochten in de Ardennen en ook bewegwijzerd. HORECA • Auberge de Poteaupré, Rue Poteaupré 5, Bourles, chimay.com/nl/auberge­de­poteaupre • Brasserie des Fagnes, Route de Nismes 26, Mariembourg, www.brasseriedesfagnes.com OVERNACHTEN B&B Nulle part ailleurs, Rue de la gare 10, Couvin, www.nulle­part­ailleurs.be BEZIENSWAARDIGHEDEN Kasteel van Chimay, Rue du Château, Chimay, www.chateaudechimay.be. MEER INFORMATIE Wallonië­Brussel Toerisme: www.belgie­toerisme.nl ‘te voet’ speciale bijlage over Wallonië 33 ‘te voet’ januari 2017 © WBT-JP Remy © WBT-Bruno d’Alimonte © WBT-Bruno d’Alimonte Pagina 32

Pagina 34

Interactieve web magazine, deze boek of tijdschrift is levensecht online geplaatst met Online Touch en bied het online bladerbaar uitgeven van digi-gebruiksaanwijzingen.

Vakantiebeurseditie te voet Lees publicatie 51Home


You need flash player to view this online publication