Testrapport Langs Nederlandse wandelroutes zijn vele pleisterplaatsen te vinden. Herbergen met roodwit geblokte kleedjes op tafel, waar de tweede kop koffi e gratis is. Of chique restaurants waar de gastheer je de keuze biedt uit tientallen verschillende soorten thee. ‘te voet’ beoordeelt pauzeplekken voor wandelaars. We bevinden ons dit keer in ‘Bakkerij Bril’ in Voorst. ADRESGEGEVENS Bakkerij Bril, Rijksstraatweg 24, 7383 AR Voorst T. 0575 ­ 501271, www.bakkerijbril.nl OPENINGSTIJDEN Maandag tot en met donderdag van 7.30 uur tot 7.30 uur, vrijdag van 7.30 uur tot 19.00 uur, zaterdag van 7.30 uur tot 17.00 uur en zondag gesloten. MUZIEK Er klinkt geen muziek en dat is prima. Wat opvalt is dat het verkeer op de doorgaande weg waar de bakkerij toch pal aan ligt binnen niet te horen is. Alleen als de deur opengaat dringt dit door. EXTERIEUR Qua bouw lijkt de bakkerij op een typische boerderij uit deze streek. Het woonhuis overdwars vast aan de schuur die er direct aangebouwd is. Toch zit de bakkerij hier hoogstwaarschijnlijk al sinds 1852. Recentelijk is er een serre links aan het pand gebouwd. Het is een hoog glazen blok. Daarnaast staat terrasmeubilair en is een klein opper vlak verhard. INTERIEUR Bakkerij Bril in Voorst Wie het Marskramerpad loopt, moet bij het kruisen van de N790 niet vergeten aan te sterken bij bakker Bril iets verderop ten zuiden van Gietelo. Al anderhalve eeuw maakt deze bakkerij hier broden, koeken en ander lekkers en uit de wijde omtrek komen mensen er hun bakkers waren kopen. Als wij aan komen lopen lijkt het druk – de parkeerplaats staat vol – maar binnen valt het Opvallend zijn de grote en kleine koebellen die van vakanties in de Alpen zijn meegebracht. De bakkerij noemt zichzelf ambachtelijk en de inrichting weerspiegelt dit. mee. Voor we de deur open doen, komen ons al kruidige geuren tegemoet en binnen kijken we gelijk in een enorm vat waarin machinaal deeg met krenten wordt gekneed. Links staat de vitrine met lekkernijen. We bestellen een kop koffi e met de appeltaart waar de bakkerij om bekend staat. Voorbij het winkeldeel staan vijf tafeltjes met stoeltjes als in een eenvoudige lunchroom. Daarachter is een muur doorgebroken naar een serre waar nog vier tafeltjes staan. De glazen uitbouw is modern, in tegenstelling tot de rest van de bakkerij waar plavuizen en donkerbruine schroten de sfeer bepalen. Op hoge planken staat een grote verzameling blikken trommels als decoratie, aan de muur hangen prenten van Anton Pieck (uiteraard met bakkerstaferelen), een lijst met borduurwerk en een tijdschriftenbak. 18 ‘te voet’ januari 2017 Maar als de koffi e met appeltaart komt, maakt het allemaal niet uit. De appeltaart is donkerbruin en het deeg is volledig om de appelvulling heen gevouwen. Het smaakt kruidig. De appels zijn licht van kleur en hebben nog een fi jne bite. Kaneel, suiker en rozijnen zitten er niet bij, maar wie goed proeft, merkt dat ze liggen op een dun laagje spijs. Bijzonder en heel lekker. De punt is zo groot, dat het genoeg is voor een maaltijd. Op weg naar buiten staan we nogmaals stil voor de vitrine. Het speculaasje bij de koffi e was zo lekker dat we er een zak van meenemen en doe gelijk maar een zak van de gevulde koeken die Bril ook haar faam bezorgen. Nog even staan we stil bij de deur naar de bakkerij waar nu een meterslange berg deeg wordt afgewogen voor honderdtachtig krentenbroden. De bakkerij is een heerlijke onderbreking op een prachtige wandeling. ■ TRYNTSJE DIJKSTRA De plavuizen en donkerbruine schroten doen denken aan de jaren zeventig. Maar waarom zou je ook moderniseren als je je bakkerij ambachtelijk noemt. De hoge glazen serre is dan wel opmerkelijk. De vitrine met een grote selectie aan bakkerswaren is verleidelijk en de inkijk in de bakkerij met kneedmachine, werktafel en grote oven maakt het geheel compleet. BEDIENING Vriendelijk en vlot en zonder de moderne drang om altijd nog net iets meer te proberen te verkopen. PRIJZEN Koffi e met appeltaart is € 3,75 en dat betekent een fl ink stuk taart. Iets drinken met wat erbij lijkt redelijk geprijsd. De gevulde koeken in de winkel kosten echter € 6,00 per vijf en een zak speculaasjes € 3,75. PRIJS­KWALITEIT De koffi e is middle of the road – prima, niet slecht, maar ook niet bijzonder. Het speculaasje erbij is dik, knapperig en niet te kruidig of te zoet. De appeltaart is lekker en groot. En dat voor een prima prijs. HYGIËNE Het toilet is buitenom in een houten aanbouw aan een schuur. Het is wat onaangenaam om bij binnenkomst gelijk in het urinoir te kijken, maar hier moet je langs om bij het gewone toilet te komen. Verder is het allemaal schoon en goed. WANDELMOGELIJKHEDEN Vlakbij lopen het Marskramerpad (Klarenbeek­Deventer, dit is ook de oude NS­wandelroute ‘Bomendijk’) en het Hanzestedenpad (Zutphen­Deventer), Vanaf deze LAW’s is het een stukje omlopen waard. Bij de bakkerij start de wandelroute ‘Langs hagen en via dijken’ van zeven kilometer en het ‘Appense Schouwpad’ van twaalf kilometer. Op www.overwandelengesproken.nl staat een route ‘Wilp­Gietelo’ van tien of zestien kilometer die ook langs de bakkerij voert. BEOORDELING Locatie 8 Inrichting 7 Consumpties 8 Toiletten Bediening 8 Eindcijfer 7 7,6 Pagina 17

Pagina 19

Scoor meer met een webwinkel in uw clubbladen. Velen gingen u voor en publiceerden kranten online.

Vakantiebeurseditie te voet Lees publicatie 51Home


You need flash player to view this online publication